Snieguotą vasario 3 dieną Dargužių bibliotekoje ir amatų centre dvelkė šiluma ir gardžia duona. Vyko popietė ir duonos kepimo edukacija, skirta Duonos dienai.
Dargužių amatų centro vadovė Sigita Švedė papasakojo apie ilgą duonos kelią iki mūsų stalo, šv. Agotos istoriją. Renginio dalyviai minkė tešlą ir kepė ruginę duoną. Kol duona kepė, Sigita tęsė pasakojimą: „nuo seno žmonės garbino duoną, tikėta, jog šventinta duona gelbsti kilus gaisrui, saugo nuo ligų, padeda apsisaugoti nuo blogos akies. Šventinta duonelė būdavo užkišama po trobos rąstais palubėje, įkišama į namo pamatus. Išleisdama sūnų į kariuomenę ar šiaip į tolimą pavojingą kelionę, mama trupinėlį duonelės užsiūdavo marškinių kamputyje, tikėdama, kad sūnų aplenks kulka ar kita bėda. Ir einant į raistą uogauti, pravartu jos turėti: gyvatė po kojomis nepasipins. Taigi šventoji duonelė gina nuo visko, kas nutvildo kaip ugnis: ar kulkos, ar gyvatės kirčiai. Nėra pasaulyje skanesnio maisto kaip lietuviška juoda duona.“
Kol iškepusi ir ištraukta iš krosnies duonelė vėso, vyko režisieriaus Arūno Žebriūno vaidybinio filmo „Riešutų duona“ peržiūra.
Kai duonelė suraikyta, visi ją ragavo su naminiu sviestu, užsigerdami žolelių arbata. Kiekvienas popietės dalyvis namo išsinešė po kepalėlį savo keptos ruginės duonos, kurią sekmadienį nešis į bažnytėlę, kad būtų pašventinta ir saugotų juos ir jų namus nuo visokių negandų.
Dargužių bibliotekos bibliotekininkė Rimutė Gudonienė
Dargužių amatų centro vadovė Sigita Švedė